Pelletkachels zijn een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor traditionele houtkachels. Ze werken op pellets, samengeperste houtkorrels die een schone verbranding bieden. Bij het installeren van een pelletkachel is het belangrijk om rekening te houden met de juiste afvoer van rookgassen. In dit artikel gaan we dieper in op de regels en voorschriften met betrekking tot de pelletkachel afvoer, met de nadruk op twee belangrijke aspecten: de wetgeving omtrent de rookgasafvoer van pelletkachels door de gevel en de opbouw van de pelletkachel afvoer.

Zo weet u binnen 5 minuten hoe u de rookgasafvoer van de pelletkachel moet inrichten.

Direct door naar de kachelpijpen voor pelletkachel 

We hebben de volgende producten voor pelletkachels en condensketels:

RVS enkelwandig 80 mm RVS enkelwandig 100 mm RVS dubbelwandig 80 mm RVS dubbelwandig 100 mm

Pelletkachel rookgasafvoer door gevel 

In Nederland is het volgens het bouwbesluit verboden om een pelletkachel direct door de gevel af te voeren. Pelletkachels vallen in Nederland onder dezelfde regelgeving als houtkachels, omdat pellets gemaakt zijn van hout. Als een pelletkachel met een pijp direct door de muur wordt geïnstalleerd, veroorzaakt dit niet alleen problemen in de omgeving, maar kan ook zorgen voor slechte trek.  Dit kan leiden tot ernstige roetvorming op de gevel en zelfs binnenshuis. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het belangrijk om de juiste informatie te hebben. Een kachel kan alleen goed en veilig functioneren als de hele infrastructuur (kachel en rookkanaal) correct op elkaar is afgestemd. Net als bij een houtkachel is het uitmondingsgebied van een pelletkachel van groot belang om risico's en overlast te vermijden.

Zie ook het nieuwsbericht van installatie.nl:

 geveluitmonding rookkanaal

Opbouw pelletkachel afvoer

Voor de afvoer van de pelletkachel zijn dan nog een aantal opties over. Hieronder bespreken we per mogelijkheid hoe u het rookkanaal opbouwt.

  1. Gevelafvoer, waarbij het kanaal wettelijk minimaal op de hoogte van de dakrand moet uitmonden.
  2. Dakdoorvoer schuin dak
  3. Dakdoorvoer plat dak
  4. Door de schoorsteen

De makkelijkste manier om uw rookkanaal samen te stellen is door gebruik te maken van onze keuzehulp. Op basis van uw situatie stelt u zo binnen 15 minuten uw rookkanaal samen.

Stel zelf uw rookkanaal in 15 minuten samen

Pelletkachel afvoer langs gevel    

DW buiten

Een pelletkachel kan zowel een boven als achteruitgang hebben. Wanneer uw pelletkachel een achteruitgang heeft kunt u het beste direct door de muur naar buiten gaan. Dit doet u door gebruik te maken van een dubbelwandige kachelpijp waarna u de opening tussen rookkanaal en pijp afsluit met een rozet. 

Buiten gebruikt u vervolgens direct een T-stuk met condens dop, dit is voor de opvang van condenswater en eventueel as. U maakt buiten altijd gebruik van dubbelwandige kachelpijpen. Moet u meer dan 4 meter omhoog om tot boven de dakrand te komen? Dan gebruikt u, om het gewicht te ondersteunen, ook een muursteun. U sluit het kanaal altijd af met een regenkap.

Heeft uw pelletkachel een bovenuitgang? Dan adviseren wij altijd om eerst minimaal 1,5 meter naar boven te gaan voordat u met een 90 graden bocht de bocht naar buiten maakt. In uw woonkamer kunt u in dit geval gebruik maken van een enkelwandige kachelpijp totdat u door de muur gaat.

Pelletkachel afvoer door het dak

rookgasafvoer pelletkachel dubbelwandig door huis

Ook voor deze optie geldt dat u bij een achteruitgang begint met een T-stuk met condensdop.  Heeft uw pelletkachel een bovenuitgang, dan kunt u direct omhoog. In beide gevallen moet de buis buiten het vertrek waar de kachel staat dubbelwandig geïsoleerd zijn.

Omdat pelletkachels onder dezelfde wetgeving vallen als houtkachels bent u verplicht de kachelpijp op eventuele bovenetages te omkokeren. Doet u dit niet, dan kan dat u bij een schoorsteenbrand problemen opleveren met de verzekering. Hiervoor gebruikt u omkokeringsbeugels.

U zet de kachelpijpen op eventuele bovenetages vast met een vloersteun en op het dak met een daksteun.

Op uw dak bevestigt u vervolgens een dakplaat of dakdoorvoer waar de pelletkachelpijp doorheen gaat. U sluit de kachelpijp vervolgens af met een regenkap.

Afvoer door een schuin dak

Voor de pelletkachel afvoer door een schuin dak gelden dezelfde principes als voor een plat dak. Het enige verschil is dat u voor het dak gebruik maakt van een dakdoorvoer of dakplaat die overeen komt met het aantal graden van de helling van uw dak.

Pelletkachel afvoer aansluiten op bestaande schoorsteen

Wanneer uw huis een schoorsteen heeft, kunt u eenvoudig uw pelletkachel aanslouiten op de bestaande schoorsteen. Echter dient hier wel een flexibele RVS kachelpijp doorheen geschoven te worden.

Ook voor deze optie geldt dat u bij een achteruitgang begint met een T-stuk met condensdop. Heeft uw pelletkachel een bovenuitgang, dan kunt u direct omhoog.

Als u kiest voor deze afvoeroptie, is het raadzaam om het gemetselde kanaal eerst te laten vegen. Op deze manier voorkomt u dat oude roetaanslag vlam vat en een schoorsteenbrand veroorzaakt.

Bovenaan uw schoorsteen bevestigt u vervolgens een schoorsteenplaat waarna u afsluit met een regenkap.

Aansluiten pelletkachel op dubbelwandig of flexibel rookkanaal:

Rookkanaal met flexibele pijp door bestaande schoorsteen

Om dubbelwandige of flexibele kachelpijpen op de pelletkachel aan te sluiten gebruikt u een koppelstuk / verloop van enkelwandig naar dubbelwandig of flexibel.

Let op: Wanneer de binnenmaat van de uitgang 80 of 100 mm is, gebruikt u een mannelijk koppelstuk. Is de buitenmaat van de kacheluitgang 80 of 100 mm, dan gebruikt u een vrouwelijk koppelstuk. Deze opties staan bij deze onderdelen aangegeven.

Ons advies

Wij adviseren u, indien mogelijk om uw pelletkachel afvoer via de gevel te laten lopen tot boven de dakrand. Dit scheelt u de extra kosten voor vloer- en daksteunen en omkokering. Daarnaast scheelt het u ruimte op de bovenverdiepingen.

Liever één op één met onze specialisten uw situatie doorlopen om zeker te weten dat u de juiste keuze voor een pellet afvoer maakt?

040-7410009