Een rookkanaal aanleggen kun je zelf!

Meer dan 12.455 doe-het-zelvers gingen je voor

505 reviews

Vragen? Bel de specialist! 9-21 uur 7 d/week

  • 040 741 00 09
  • 0031 40 741 00 09

Plaats en hoogte kachelpijp op het dak

Plaats en hoogte kachelpijp op het dak

De uitmonding van een rookkanaal in een dakvlak dient met zorg bepaald te worden. De beste plaats is in de nok van het dak of anders hier zo dicht mogelijk in de buurt. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast. Bij daken met een dakhoek ( hoek tussen daklijn en horizon) kleiner dan 23° geld dat de uitmonding 0.5 meter boven het dak moet uitsteken.
Bij scherpere daken moet dit apart bepaald worden. De uitmonding van de pijp moet boven de lijn van 15º vanaf de nok uitkomen.

plaats kachelpijp op dak

In alle gevallen moet er rekening gehouden worden met eventuele hoge gebouwen in de nabijheid. Voor hoge opjecten binnen 15 mtr van de uitmonding moet de hoek van 15º worden aangehouden. Bij een afstand van meer dan 15 mtr moet de uitmonding van de pijp moet boven de lijn van 45º vanaf de top van het hogere gebouw komen.

In geval van een plat dak moet de uitmonding dus minstens 0.5 meter boven het dakvlak uitkomen.

Twee of drie dakpannen onder de nok is de plek waar u het best met de pijp door het dak heen gaat, aan de binnenkant gebruikt u een dakbevestigingsbeugel.
Op de plek waar de dakpannen verwijderd worden schuift u een loodslab onder de rij pannen die er boven ligt, en over de pannen eronder en aan de zijkant.
Door deze loodslab wordt de dubbelwandige pijp naar buiten gebracht, deze wordt met een stormkraag afgesloten tegen regenwater.

Bochten etc. verhogen de luchtweerstand in het kanaal, en vertragen de rookgassnelheid en hebben daarom een nadelige invloed op de trek. Hoe minder scherp de bocht, des te minder nadelige invloed op de trek. Voorkom dat u, indien u het kanaal onder een bepaalde hoek en over een bepaalde afstand moet verslepen, te grote afstanden moet overbruggen. De afstand waarover u het kanaal versleept mag max. 5 meter bedragen. (horizontaal gemeten) De hoek waaronder een kanaal maximaal mag staan is 45°.

plaats kachelpijp - ramen

Wat andere mensen over ons zeggen:

"Scheelt de helft!"

"Zeer tevreden over materiaal en snelle levering. Een aanbeveling zeker waard"
Jan de Jonge - Enschede

"Makkelijk te installeren"

"Perfect materiaal. Alles paste perfect en de woonkamer blijft nu eindelijk roetvrij
Kortom dik tevreden over jullie service!"
Esther van Wijngaarden - Nieuwegein

 

installeren kachelpijp

"Makkelijk klusje van een paar uur..."

"Goed geholpen, snel teruggebeld bij vragen en nette levering, op tijd. Materiaal past en ziet er goed uit, keurig verpakt verzonden"
Peter Janssen - Rotterdam

 

Beoordeel deze pagina

  • Als u wilt dat we contact met u opnemen kunt u een naam en e-mailadres invullen