Installatie flexibel rookkanaal

Flexibel rookkanaal installatie

   
   

  Naar flexibele rookkanalen

  Benodigd gereedschap

  • Stuk touw
  • veiligheidskabels
  • hamer en beitel
  • metaal kniptang
  • kruiskopschroevendraaier
  • verstelbare sleutel en een tang.

  Eventueel cement, zand, troffel, emmers, oude penseel.

  Veiligheid
  Montage van een flexibel rookkanaal in een bestaande schoorsteen is een 2 persoons werk.
  Persoon 1 gaat op het dak, terwijl persoon 2 wacht onderaan de schoorsteen.
  We raden persoon 1 aan te werk te gaan met de nodige voorzichtigheid. Gebruik dakladders waar mogelijk, koppel uzelf  vast aan stevige dakconstructies.
  Persoon 2 moet een stofmasker, een veiligheidsbril en geschikte kleding en beschermende helm dragen – uit de schoorsteen komt een hoop stof , maar mogelijk ook grotere brokken.
  De uiteinden van een flexibel rookkanaal kunnen erg scherp zijn. Wij raden aan handschoenen te dragen en de uiteinden van de flexibele buis af te plakken met tape.

  Voorbereiding
  De schoorsteen moet altijd vooraf geveegd worden.

  Als er een schoorsteenpot bovenop zit, dan zal deze moeten worden verwijderd, samen met het cement dat deze op de plaats hield. Deze pot kan eventueel opnieuw gebruikt worden..

  Montage van de Flexibele pijp - Stap voor stapflexibel rookkanaal installatie

  • Ga het dak op en neem een stuk touw (tenminste 5 meter langer dan uw schoorsteen hoog is) en een gewicht.
  • Bevestig het touw aan het flexibel rookkanaal. Maak met wat ijzerdraad een bevestiging voor het touw.
  • Laat het touw met het gewicht neer in de schoorsteen. Soms is het nodig het touw te "helpen" om langs obstakels en bochten in de schoorsteen te gaan. U voelt deze punten als het touw slap gaat hangen.U kunt meestal voorbij deze punten komen door het touw weer even omhoog te trekken en daarna weer neer te laten.
  • Wanneer de persoon 2 laat weten dat het touw beneden is, bevestig de flexibele pijp aan de schoorsteenplaat zodat de flexibel straks niet door de schoorsteen naar beneden kan glijden.

  Persoon 1 en 2 moeten samenwerken. Vaak is het mogelijk om elkaar te horen door te roepen via de schoorsteen. Persoon 2 trekt vanaf beneden. Persoon 1 leidt de pijp zo recht mogelijk de schoorsteen in, en trekt de pijp terug indien deze vast komt te zitten.

  Vastlopen
  Als de flexibel vast komt te zitten, trek het wat terug en laat het daarna weer zakken. Probeer dit meermaals. Persoon 1 kan ook een beetje duwen.
  Als Persoon 2 kan zien wat er de buis (licht nodig) belemmert dan kan deze de opening mogelijk vrij maken, met behulp van een stok of iets anders.

  Als de voering echt vastloopt kunt udit probleem oplossen door het meten van de resterende pijp. Bepaal hoeveel pijp er al in de schoorsteen zit en meet die afstand in huis af zodat u de plaats vindt waar de zaak vastloopt. Trekken aan het touw kan ook, zodat u kunt horen waar de boel vastzit kan ook helpen de probleemplaats te vinden.

  Open de schoorsteen in het huis een stukje onder dit punt. Los het probleem van de stremming op en sluit het gat weer af.

  Afwerking 
  Snijd de overtollige pijp weg met slijptol , nijptang of ijzerzaag . Vergeet niet dat de randen van de flexibele pijp zeer scherp zijn.

  De schoorsteenplaat moet ingebed worden in cementmortel, en vastgeschroefd. De cement sluit de opening tussen plaat en schoorsteen af.

  Bevestig de regenkap of trekkap.

  Laat het geheel minimaal 24 uur drogen voordat u de kachel aanzet.

  Binnenshuis, sluit de kachel aan op de flexibele pijp met tenminste 1 mtr enkelwandige buis en een aansluitstuk van enkelwandig naar flexibel.

  Naar de flexibele rookkanalen